Tutorial: Pen Tool dalam Adobe Illustrator.

Oleh kerana letih melayari internet dan lama sangat lepak di cikgucikgu.com, aku pun bercadang nak ajar sesuatu yang aku tahu pada rakan2 blogger aku. Sebabnya ramai sangat yang tanya aku macam mana aku buat. Tapi sebelum cipta character, aku nak ajar benda asas dalam Adobe Illustrator. Ia nya Pen Tool! Mari kita kenali asas Pen Tool.

[Perhatian! Sila peka dengan tanda warna purple ye. Tu tanda yang perlu di klik.]

Okay~ Mula2 Run kan Adobe Illustrator: doodle2 dan klik ctrl+N untuk mulakan kerja. Then klik OK.

1

Dah? Nanti ada ruangan warna putih. Okay~ sekarang tekan P atau Pen Tool.

doodle3

Dalam Illustrator, tool asas yang kena tahu adalah Pen Tool. Jadi kerap2 lah buat latihan ye. Okay lepas tu, untuk buat garisan; klik kan satu point ke satu point. Macam ni:

doodle4

Lepas tu klik satu lagi point ke bawah. Lepas tu klik satu point ke kanan tapi kali ni jangan lepas klik tu dan tarik ke bawah sikit untuk buat lengkungan. Lepas jika anda berpuas hati. Contoh:

doodle5

Klik ke kiri selari dengan point yang atas dan buat sedikit lengkungan. Kali ni, klik ke titik tengah tu untuk matikan lengkungan. Contoh:

doodle6

Sekarang penutupnya, untuk menjadikan satu bentuk sambungkan point last dengan klik point pertama. Contoh:

doodle7

Sekarang tamat sudah pembelajaran Pen Tool. Sebarang pertanyaan sila kemukakan di ruangan komen ye. Hehe~

7 ulasan:

Izz berkata...

smpai skrang tak reti gne pen tool
huhu

sembil9n berkata...

Izz~ cuma klik2 je... igt stu je... Pen Tool ni mcm kita main sambung2 titik masa tadika dulu...tp kte yg buat titik2 tu.. :D

Arez Razin berkata...

ak xjumpe lg sopway ni .
dpt yg compatible pon jadi daaa -.-"

Izz berkata...

smpai skrang tak reti gne pen tool
huhu

sembil9n berkata...

Izz~ cuma klik2 je... igt stu je... Pen Tool ni mcm kita main sambung2 titik masa tadika dulu...tp kte yg buat titik2 tu.. :D

Wanz Mejuez berkata...

smpi situ jew?:D

sembil9n berkata...

@Wanz Mejuez ...err...ade yg aku tertinggal ke? aku tunjukkan yang paling gile2 basic je... pas ni aku up kan skit ye...