SMS dan Usia.

Apa kena mengena SMS dan usia pada tajuk entry ni? Adakah ia berkaitan? Kenapa aku tulis macam tu? Apa yang cuba untuk aku sampaikan kali ni? Haha~ aku terfikir mungkin anda ada terdetik dalam hati persoalan2 tersebut. Ada ke? Pandai2 aku je buat persoalan sendiri. Hehe~ Ni sebenarnya satu pemerhatian aku juga sepanjang aku menjadi manusia yang suka memerhati ni. Haha~ pelik lah pula ayat aku ni.

Apa yang aku perhatikan? Dari pemerhatian aku, aku dapati semakin meningkat usia seseorang semakin malas dia nak berSMS dengan sesiapa. Kerana rakan2 aku majoriti macam tu. Masa zaman aku sekolah menengah dulu, semua tak mahu call kerana jimat dan takut kredit habis. Tapi bila di zaman kampus pula, semua terus call je malas SMS kerana kata buang masa. Wah~ macam tu pula. Maknanya makin naik usia makin kurang lah masanya?

Sebenarnya bukan itu alasan dan penyebab utamanya. Bila SMS, sebenarnya ia lebih meletihkan, dan kadang kala ia annoying. Betul tak? Kejap2 berbunyi tak pun vibrate, atau kelip2 je lampu. Tapi jika call, cakap2 dalam 10 ke 15 minit dah habis. Lepas tu dah diam, kan tak rasa terganggu sangat. Tahap lamanya bergayut tu bergantung pada tahap apa perkara nak dikata.

Bila usia nak masuk alam dewasa ni, aku lebih berkata perkara yang perlu dalam telefon walau dengan si dia. Jika SMS pun tak tahu nak bicara apa. Kadang2 puas lah mencari idea untuk sesuatu topik, tapi bila kita ajukan... jawapan dia cuma pendek je. Kita pun mula jadi blur balik. Haha~ tu biasa berlaku ke dengan anda juga? Kadang bukan marah atau malas cakap. Tapi tak ada topik nak di katakan dalam telefon. Hehe~

Aku pernah ajukan soalan ni kepada beberapa kawan2 aku, mereka pun kata yang sama. Mereka dah malas menekan2 butang number di handphone. Kadang2 orang mesej sikit je pun nak balas, terus je call. (Selain dari kurang kredit lah.) Haha~ mungkin sebab dah matang otaknya kan? Dah tahu apa kegunaan sebenar handphone tu.

Apa2 pun semuanya bergantung pada orang lah kan. Dia nak SMS ke apa ke, dia punya hal lah. Asal dia tak ganggu kita.

5 ulasan:

missy hucena berkata...

bkn nuc kate kol,..sekarang ny nset pon da besepah sepah entah at mne...buwang mse lyn nset..bawek BW dr lyn nset..ahahaha

nurana nizam berkata...

haha menarik ! inat psl fakta usia heee tul sms ni x best call lg bagus. borak pun best. sms ni ibarat ss. syok sendiri hee :D

Shaofie berkata...

aku stuju dgn ko 9. bukan apa, memang semakin malas pulak aku nk sms orang. suka call, dari suara turun ke hati. hahahhaa.

tapi kalau mcm setakat nak no fon kawan ke, no pin ke, alamat rumah ke, atau no top up ke, sume sms je. malas pulak nak call.

macam-macam.

cik miera berkata...

stuju...miera pun lebih suka kol dr sms..boring la.kalau sms cepat blur xtao nk ckap ape dh

Nur berkata...

a ah..skunk da x ske msg..
sbenarnya sbb msg kat sini sgt mahal..call sgt murah..hahhaa