Tutorial: Buat butang Shout!

Hah! Anda lagi~ Mari sini aku nak ajar sesuatu pada kawan2 blogger aku atau sesiapa je yang datang dalam blog aku ni. Aku nak ajar paling mudah untuk buat button Shout kat yang hide2 punya tu.

Macam aku punya yang ini : jerit

Ada beberapa orang bertanya aku buat macam mana. Jadi seperti biasa, aku guna Adobe Illustrator CS3 tak ada software lain. Boleh buat guna software lain. Bukan susah pun, cuma aku nak ajar anda gunakan software yang aku tahu.

Untuk memulakan tutorial, hendaklah anda double-klik ke button Adobe Illustrator CS3 anda.

Lepas itu, klik File dan New… ctrl-Ndan klik OK.ctrl-N-OK

 

 

 

 

________________________________________________________________________

Cari Rounded Rectangle Tool, atau ikut suka anda nak guna bentuk apa. Aku ajar ni yang mudah2 je ye.

Rounded-Rec

________________________________________________________________________

Selepas itu, buatkan bentuk ikut kehendak anda.

tarek

________________________________________________________________________

Lepas tu cari Type Tool. Taipkan apa yang anda nak tulis dalam box tu. Contoh yang aku nak tulis adalah SHOUT’.

type-tool

SHOUT

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________

Lepas tu, tekan Selection Tool lepas tu drag kan perkataan ‘SHOUT’ ke dalam box tadi.

selection-tool

drag

 

 

 

 

 

box

________________________________________________________________________

Lepas tu, klik box tu (BOX SAHAJA) dan cari dan klik Fill. Pilih warna yang anda inginkan di Swatches (kalau tak ada cari di Window).

fill

swatches

 

 

 

 

 

 

 

as

Aku dah warnakan macam ni. Ni kira baru 90% siap ni. Tapi kalau anda nak dia melintang macam ni, biar macam ni je. Kalau tak nak, anda ikut je sikit lagi sampai habis.

________________________________________________________________________

Select semua button termasuk tulisan tu. Lepas tu, gerakkan cursor ke penjuru box itu. Klik dan jangan lepas, drag kan ke atas supaya box tadi akan berpusing menjadi menegak.

pusing

xx

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________

Akhir sekali anda pergi lah Upload di imageshack ke atau mana2 web site yang menyediakan perkhidmatan upload gambar macam tu. Then siap lah. Hehe~ Macam tu je.

Sebarang pertanyaan, sila tanya aku. Aku ajar mana yang aku tahu. Selamat mencuba!

1 ulasan: