(Info) 10 hasil seni termahal di dunia!

Assalamualaikum~ Hai, kawan2 selamat menyinggah ke blog aku. Ni aku nak tunjuk kepada anda beberapa hasil seni termahal di dunia! Mahal2 pun dah terjual dah. Hebat kan?! Aku tak lah berhasrat nak sampai jual seni termahal. Asal diterima semua dah lah. Huhu~ Okay, mari kita lihat:

  1. JACKSON POLLOCK - Number 5, 1948 berharga $140 million

  2. WILLEM DE KOONING - Woman III, 1952-53 berharga $137.5 million

  3. GUSTAV KLIMT - Adele Bloch-bauer I, 1907 berharga $135 million

  4. PABLO PICASSO - Nude, Green Leaves and Bust, 1932 berharga $106.5 million

  5. PABLO PICASSO - Garçon a la pipe, 1904 berharga $104.1 million

  6. ANDY WARHOL - Eight Elvises, 1963 berharga $100 million

  7. PABLO PICASSO - Dora Maar au chat, 1941 berharga $95.2 million

  8. TITIAN - Diana and Actaeon, 1556-1559 berharga $91 million

  9. GUSTAV KLIMT - Adele Bloch-bauer II , 1912 berharga $87.9 million

  10. RANCIS BACON – Tryptich, 1976 berharga $86.3 million

Ha~ Siapa kata jadi orang seni ni tak ada masa depan? Walau duduk dalam dunia sendiri, peminat seni ada penilaian sendiri tentang kualiti seni tu sehingga sanggup bayar jutaan ringgit untuk mendapatkan seni berkualiti disamping menghargai pelukis tersebut. Wah~ Bila tengok ni, tak sabar nak gapai impian untuk memiliki studio dan bikin pameran seni sendiri!

4 ulasan:

efa berkata...

JACKSON POLLOCK fuh...mahal lol..yeah terbaik..spa ckp org seni tak da masa depan?silap la...belambak org seni la ni berjaya w0o...

niesz berkata...

wa..even rs mcm pelik je lukisan ni kan..tp mahal kot..ehe..

Mra Mastura berkata...

walau ak pandang lame mane pn, aku tak tahu kenapa dye mahal. yeah, masterpiece art memang mahal kalau pandai hargai seni dan kreatif kan..
*nampak sgt ak tak.. -___-"

miszlalieto berkata...

mmg ckop b'seni..jutawan mano r yg kayo sgt nk beli karya2 t'sebut..huhuu..
bangga kalo dpt sebijik..hehehe