sembil9n cerita pasal wanita...

Aku tak tahu berapa ramai wanita masuk dan baca entry aku, tapi aku tak kisah lah. Aku sebenarnya tengah melayan Facebook jap. Tinjau2 si dia, buat apa lah agaknya. Online ke tidak. Tapi dia tengah Idle...study lah tu. Roomate dia pun idle. Jadi sah lah study. Tak pun tengok movie. 

Tiba2 ade satu notification kat bahagian Message. Oh, kawan aku yang tak boleh online chat sebab internet low. Jadi kami berborak melalui messsage. Borak2 lah kejap, tiba2 saya buka cerita tentang masak. Dia jawab dia tak reti masak. Masak telur je dia tahu.

Ha~ tu lah isu yang aku nak cerita kat entry ni. Kenapa ramai wanita2 moden sekarang tidak pandai masak? Alasan biasa mereka guna :
  • Study lah, tak sempat.
  • Banyak kerja nak buat, tak sempat.
  • Tak ada masa lah~!
Aih~ nak seribu daya, tak nak ada je dalihnya. Kalau betul tak sempat, tapi kenapa sempat je buka Facebook? Dari pukul 2 sampai dah nak maghrib. Sempat je, buat perkara2 lain seperti karaoke di rumah, menari2 di dalam bilik, cuba padankan beberapa pakaian dan kasut. Ish3~ lepas tu sempat pulak masuk pertandingan2 kat facebook yang di anjurkan syarikat make up la apa lah yang berkaitan.(By the way, tolong Like gambar ini. ;) Ini senior saya.)

Belajar masak bukan susah pun. Cara paling mudah adalah apabila mak masak di dapur. Turut lah masak sekali. Kalau ada orang gaji. Apalah salahnya korang ikut masak. Ish3~ Tapi ikutkan aku ni paham lah juga kenapa setengah wanita tak pandai masak. Bila duduk di hostel, bagaimana nak masak kan? Bila duduk hostel pula, kedai makan ada berdekatan mesti makan luar punya. 

Aih~ tahu tak korang yang lelaki nak wanita reti masak. Sebab nya, dia boleh rasa air tangan bini. Bukan untuk dia je, untuk anak2 dia juga. Lagi kalau rakan2 atau jiran2 datang rumah, dia nak bini dia masakan sesuatu untuk tetamu rasa. Bila dapat pujian kan satu kepuasan untuk si isteri dan suami turut tersenyum gembira. Untuk anak2 pula, biar dia jadikan masakan maknya sebagai masakan kegemarannya. Jangan biar anak2 kata makanan kegemarannya adalah McD, KFC, Maggi, atau lain2 selain masakan maknya. Kan tak best macam tu. Yelah, mana tahu mereka gaduh kat sekolah 'Masakana mak siapa paling sedap'. Kurang2 anak2 tu ada lah bukti nak tunjuk mak nya reti masak. Kalau tak, sedih dia fikirkan "Mak aku tak pandai masak...".

Hahaha~ lucukan entry aku. Maaf lah kalau anda rasa panas je dengan entry ini. Ini cuma pendapat aku. Aku tak kata semua, sebab si dia pandai masak. Dia pernah kenakan aku dengan masakan pedas gila2 masa aku datang rumah. Ish! Kenangan semua tu. . . 
Pada yang belum reti masak. Belajar lah, kurang2 dah reti masak lauk pauk, kuah2, sayuran, dan beberapa perkara selain goreng telur, masak nasi, dan segala yang segera. Hehe~

20 ulasan:

Bella ♥ berkata...

hakhak. nasib baik tak tergolong dalam kalangan nih! hahahaha

sembil9n berkata...

iyeke?? haahahaha

Bella ♥ berkata...

iyeeeee meyh! haha meyh jemput dtg umah raye haji ni meyh! haha

Bella ♥ berkata...

asal bnyk meyh ni? -_____________-"

sembil9n berkata...

meh aku sepak ko lelaju...hahaah

Bella ♥ berkata...

hahahahaha kuangjor. meh aku lempang ko lelaju nak? freeeeeeeeeeeeeeee je!

Lelaki Ini berkata...

hahahaha..
ak suke owg pndai masak!

sembil9n berkata...

;)

Bella ♥ berkata...

senyum tanda SETUJU! haha ;DD

ry berkata...

ayah sy kate 'tak pandai masak jgn harap abah nk dtg rumah nnt'..yea satu ugutan yg buat aku blaja masak, now fav thing to do..mase gian nk masak pinjam rie cooker org masak dlm bilik haha :p

rainbowskittle berkata...

nak pegi menuntut ilmu memasak sekarang jugak !

sembil9n berkata...

@ry
bgus3....amalkn memasak dmne3...masak tu pn stu seni tw!!!

@rainbowskittle
bljr2 ...nnt xd org nk :P

miya berkata...

bila dah kawin konfom jadi pandai masak!! hahaha...

sy nak minta tolong korang undi saya dalam kontes 'ini cerita kreatif' BA di sini

dwaty berkata...

WEI AKU RETI MASAK LA.... AKU PALING TEROR MASAK AIR... HAHAHA... TIPU!!!!!
I FOLLOW...

efa berkata...

me???...i like masak dri makan luar wakakaka :)

Amirrah Zawani berkata...

sy pun x pandai masak..
nk masak tu boleh, cuma kesedapannya tu kurang lah.. ekeke!! :D

sembil9n berkata...

ahaha..MIYA...yeke bile kawin reti? kawan sy ramai dah kawin gak...dyorg kte bini dy xreti masak...sian2...last2 dy yg msak... :D

dwaty....yeke?masak air je?? hihi kenyang ke nnti anak kamu tu :P

yeke efa?? bgus3 blh jdi calo bini ...kih3

amirah zawani....tak kire la sedap xsdap... lain org lain rasa :) ...klw laki anda yg rasa...dy akn suke sbb anda msak ngn kasih syg .... ;) asal pndai msak pelbagai... lelaki suke...

dwaty berkata...

WEI AKU RETI MASAK LA.... AKU PALING TEROR MASAK AIR... HAHAHA... TIPU!!!!!
I FOLLOW...

ry berkata...

ayah sy kate 'tak pandai masak jgn harap abah nk dtg rumah nnt'..yea satu ugutan yg buat aku blaja masak, now fav thing to do..mase gian nk masak pinjam rie cooker org masak dlm bilik haha :p

sembil9n berkata...

;)