"Kalau pondan mcamne pulak eh?"

Tergelak aku bila baca komen dari seorang follower aku ni, Cik Enna Banana. Dia komen mengenai post aku yang sebelum ini, tentang nama blog aku ni. Aku buat entry ni khas untuk dia dan aku nak juga lah kongsi sikit pada follower yang lain. Ni aku copy entry aku tentang makna nama blog aku dan aku pastekan post aku sebelum ni kat sini. :

D'antara sembilan Akal, sebenarnya merujuk kepada tenciptanya diri aku sebagai lelaki yang mempunyai 9 akal dan 1 nafsu. Tu lah yang Allah SWT telah tuliskan kan? Anda pun tahu. Jadi, maksud tajuk tu tak lah merujuk pada 1 nafsu tu. Tapi merujuk kepada salah satu di antara sembilan akal tu. Aku tak ingat pula apa pula setiap akal yang ada, tapi yang aku rasa aku paling banyak guna dalam kehidupan aku sekarang adalah kreativiti dan logik. Sebab, aku suka membayangkan sesuatu maksud aku apa2. Bukan perkara yang bukan2, tapi aku ni memang orang yang fikir sesuatu dari satu sudut yang lain. Jadi susah orang nak faham aku ni. Ish3~ kesian si dia. Bila aku membayangkan, then aku berfikir mengikut segala pengetahuan aku. Haha~ tulah yang aku maksudkan dengan D'antara sembilan akal tu.

Cik Enna kita ni bagi komen, panjang juga komen dia tapi aku tertarik dengan soalan dia yang membuatkan aku berfikir juga. "...Kalau pondan mcamne pulak eh?" tu soalan dia. Makna nya kalau pondan ada berapa akal? 9 akal atau 1 akal?

Kalau ikut secara logik akalnya, Pondan tu kan lelaki, jadi sah2 lah akal dia 9 bukan nya 1. Tapi sebenarnya mereka lebih cenderung pada 1 nafsunya dan nafsu mereka songsang. Jadi sia2 je lah ada 9 akal tapi tak berfungsi denga jayanya. Apa yang mereka gunakan hanyalah nafsu mereka yang 1 tu. Kesian kan? Haha~ bila aku fikir2 balik. Maknanya pondan ada 1 nafsu dan tiada akal. Betul tak? Tapi jika anda lelaki lembut aku tak boleh salahkan diri anda tu. Memang ada lelaki yang dilahirkan bersifat lembut tapi mereka tidak pondan. Ada sebab yang aku tak dapat jelaskan mengapa Allah ciptakan golongan ini. Jadi silalah tanya mereka2 yang lebih arif ye. Kalau dah tanya, sila lah buat satu entry dan kongsikan di sini. Aku menanti. Aku menanti. Haha~

4 ulasan:

deefaLya~ berkata...

kalau yg semulajadi macam tu, diorg pun tatau yg diorg lembut sebenarnye. saya penah tanya 3 org kwn saya yg mcm tu. tp tatau la kalo dia tipu, kan. =P

miya berkata...

sy pernah baca 1 artikel pasal isu pondan ni. ada antara mereka yg memang dilahirkan dengan hormon kejantanan(testosteron) yang lemah. maksudnya hormon2 kewanitaan(estrogen) terlebih dlm badan. tak tau mcmana penjelasannya dr pandangan agama kita. sy kurang ilmu huhu.. tapi yang nyata walaumacammanapun kelemahan diri seseorang itu, kita sbg manusia biasa tidak pernah layak untuk memandang hina kpd org lain. masing2 tak sempurna. kan?


entri best:
jangan promote entri ko kat comment box aku!!
berhati-hati dengan mi segera 50% halal

rainbowskittle berkata...

dah kalau lembut nak buat macam mana

deefaLya~ berkata...

kalau yg semulajadi macam tu, diorg pun tatau yg diorg lembut sebenarnye. saya penah tanya 3 org kwn saya yg mcm tu. tp tatau la kalo dia tipu, kan. =P