Compaq CQ40 aku mati.

Ada sesiapa dikalangan rakan2 blogger aku ni menggunakan CQ40, Compaq tak? Dah berapa lama anda gunakannya? Ada masalah tak? Hish~ aku menyesal gila beli Compaq CQ40 ni. Mana taknya semalam ia dah tak boleh on langsung dah. Aku terasa nak mencarut2 je! Ish~ nasib baik aku bukan kaki carut2 ni.

Memang sebelum2 ni aku punya laptop dah bermasalah selepas aku gunakan dalam tempoh setahun lebih. Mula2 dulu dia mati2 bila time aku buat kerja. Lepas tu okay dah, dah jarang berlaku macam tu. Tapi selepas tu, jadi lain pula. Blue Screen bila nak buka sesuatu yang berat. Kalau lambat aku tak marah sangat. Tapi ni masalahnya jadi blue screen dan kadang2 mati terus. Habis kerja Adobe Illustrator aku atau kerja2 Adobe Photoshop aku. Dah la Adobe tak ada auto-restore. Kena lah aku mula semula.

Yang buat aku jadi amat marah ni cuma satu. Aku tak sempat nak buat back up semua file kerja dalam tu. Mampus aku! Adui~ Ada sesiapa sini boleh bantu aku tak? Selain dari beli baru, ada tak cara lain untuk aku menangani masalah yang aku hadapi dengan CQ40 aku ni?

RAM dah 3G, Graphic Card ATi, Processor AMD... aku ni tak reti sangat pasal dalam komputer. Haha~ tak sempat belajar.

9 ulasan:

Kenzo@MrConteng berkata...

ko cuba tgk kt youtube psl blue screen ni..kt youtube ade care selasaikan prob laptop ko ni kalo xsilap aku..xsilap aku,jenis laptop ko mmg slalu prob mcm ni..cari kat youtube! semoga berjaya~ :D

chentamiera berkata...

wow...dier punye ciri2 dah ok...
3GB..pastu seswai untuk graphic lagi kan..tp msalah tu...hmm..xleh nk tolong la sebab tak tau pape..hihi

Gud luck 9..

sembil9n berkata...

huuu~ gudlux??

rase2 macam takde luck je... =_=
sedey woo~ aku syg laptop tu...sbb byk sjrhnye...tp hrini dah tak boleh on lgsg lak...adoi la....

azwa_amani berkata...

satahu amani kan..kawan2 yg gne lappy jenis same ngn 9 nie semua problem same...xpandai lah bab2 komptr nie...sorie xpat tolong...tolong dengar jer leh ar...
huhuhuhu :)

efa berkata...

hoho...sabar yerp...ak nk nolong bab2 komputer adess failed la...ala cian..tak da backup ka smua tu??

Ezal R berkata...

ko punye masalah laptop ni aku rasa sebab processor terlampau panas, mmg aku mati sendiri, member2 aku byk yg pakai processor lbeh kurang macam ko ada masalah yg sama, lagi sat mybe sbb fan ko xmampu nk berfungsi dengan baik, ape kate ko gne cooler pad yg bagus sket, pasal blue screen plak, ko kne tgk balik, mybe ada program ko xsesuai dengan spec yg ada pada lptop ko.. kdg2 ada sesetengah processor xsesuai dengan graphic card..

ni pandangan aku sja.. dari pengalaman aku gak..

wallahualam..

Ezal R berkata...

ko punye masalah laptop ni aku rasa sebab processor terlampau panas, mmg aku mati sendiri, member2 aku byk yg pakai processor lbeh kurang macam ko ada masalah yg sama, lagi sat mybe sbb fan ko xmampu nk berfungsi dengan baik, ape kate ko gne cooler pad yg bagus sket, pasal blue screen plak, ko kne tgk balik, mybe ada program ko xsesuai dengan spec yg ada pada lptop ko.. kdg2 ada sesetengah processor xsesuai dengan graphic card..

ni pandangan aku sja.. dari pengalaman aku gak..

wallahualam..

efa berkata...

hoho...sabar yerp...ak nk nolong bab2 komputer adess failed la...ala cian..tak da backup ka smua tu??

Kenzo@MrConteng berkata...

ko cuba tgk kt youtube psl blue screen ni..kt youtube ade care selasaikan prob laptop ko ni kalo xsilap aku..xsilap aku,jenis laptop ko mmg slalu prob mcm ni..cari kat youtube! semoga berjaya~ :D