Darah Tinggi? Alamak!

Siapa yang ada darah tinggi ni? Anda? anda? ish2~ dulu aku tak ambil tahu sangat tentang darah tinggi ni, mungkin kerana aku belum matang sangat untuk fikirkan permasalahn ni kot. Haha~ tapi harini, aku terdetik untuk mengetahui selepas si dia mengadu kepada aku yang bapa nya menghidapi darah tinggi. Ish~ aku jadi risau pula. Aku tak nak dia bersedih. Aku selalu bagi dia tips itu ini, tapi bila sampai penyakit yang berat. AKu jadi blur pula.

Jadi tatakala aku ada kesempatan. (Wah! Bahasa!) Aku men'google'kan berkenaan darah tinggi. Aku menanti page result dari google dengan penuh sabar. Setiap link keluar aku tekan dan baca. Teliti satu2. Dan aku tahu lah sikit2 mengenainya. Hmm~

Ada cara rupanya nak banteras. Tapi aku nak tulis malaslah, aku copy paste kan je ye. Hehe~

  • Kurangi konsumsi garam dalam makanan Anda. Jika Anda sudah menderita tekanan darah tinggi sebaiknya Anda menghindari makanan yang mengandung garam.
  • Konsumsi makanan yang mengandung kalium, magnesium dan kalsium. Kalium, magnesium dan kalsium mampu mengurangi tekanan darah tinggi.
  • Kurangi minum minuman atau makanan beralkohol. Jika Anda menderita tekanan darah tinggi, sebaiknya hindari konsumsi alkohol secara berlebihan. Untuk pria yang menderita hipertensi, jumlah alkohol yang diijinkan maksimal 30 ml alkohol per hari sedangkan wanita 15 ml per hari.
  • Olahraga secara teratur bisa menurunkan tekanan darah tinggi. Jika Anda menderita tekanan darah tinggi, pilihlah olahraga yang ringan seperti berjalan kaki, bersepeda, lari santai, dan berenang. Lakukan selama 30 hingga 45 menit sehari sebanyak 3 kali seminggu.
  • Makan sayur dan buah yang berserat tinggi seperti sayuran hijau, pisang, tomat, wortel, melon, dan jeruk.
  • Jalankan terapi anti stres agar mengurangi stres dan Anda mampu mengendalikan emosi Anda.
  • Berhenti merokok juga berperan besar untuk mengurangi tekanan darah tinggi atau hipertensi.
  • Kendalikan kadar kolesterol Anda.
  • Kendalikan diabetes Anda.
  • Hindari ubat yang bisa meningkatkan tekanan darah. Konsultasikan ke dokter jika Anda menerima pengobatan untuk penyakit tertentu, untuk meminta obat yang tidak meningkatkan tekanan darah.
Sumber: kumpulan.info

4 ulasan:

rainbowskittle berkata...

baik jaga diri sebelum dpt. sebab drh tggi dia tak boleh pulih. cuma boleh kontrol je.

KimiCnoL berkata...

mencegah lebih baek dari merawat ;)
JOM BACE ENTRY BARU
"1.Cicak terbaru??"

Ain Zulaikha berkata...

af9, sy tak tahu kenapa saya tak leh maakn daging kambing.. tp daging kambing sedap.. tp kalau makan tak leh .. nnt migrain.. boleh wat darah tinggi..

jomlah join kontest ni ;)

http://ainzulaikhas.blogspot.com/2010/11/contest-cerpen-sesedap-rasa.html

Ain Zulaikha berkata...

af9, sy tak tahu kenapa saya tak leh maakn daging kambing.. tp daging kambing sedap.. tp kalau makan tak leh .. nnt migrain.. boleh wat darah tinggi..

jomlah join kontest ni ;)

http://ainzulaikhas.blogspot.com/2010/11/contest-cerpen-sesedap-rasa.html