Tutorial Disable Right-Click!

x-R-C

Aku rasa ramai blogger gunakan sistem ni. Alasan mereka tak mahu ada orang lain curi entry. Bagi aku, kalau dia nak curi biarlah walau dia nak mengaku dia punya. Kalau ada yang copy maknanya kita ni bagus lahkan? Haha~ Tapi baru2 ni si dia tanya aku macam nak disable kan. Okay lah, aku carikan. Alang2 dah cari aku kongsi lah sikit kan.

Mula2 macam biasa pergi ke Design di Dashboard. Nanti jumpa lah Page Elements. Disini, tekan Edit HTML. Sebelum nak ubah HTML anda ni, jangan lupa Download template anda, sebagai back up kalau tersilap editing nanti.

Seterusnya, tick kan Expand Widget Template dan tekan Ctrl+F. Search <body> dan bila dah jumpa, sila gantikan dengan <body oncontextmenu="return false;"> sebelum anda Save. Lepas tu siap lah. Hehe~ Mudah tak?

Sumber : (link)

3 ulasan:

ïêmå å¢klê§ berkata...

haha xde spe nk copy entry aku yang tah pape 2..

Rasyadan Ruzil berkata...

Kalo "pencuri" tuh relink balik ke page ko,ape slhnye..

(btw,disable kn la spammer detector kt bwh nie.mnyusahkn org nk komen)

_naJw@_~. berkata...

sangat informatif,thanks adam.