Hias Blog jadi kemas dan cantik. (cara sembil9n.com)

Assalamualaikum, ramai dah tanya aku macam mana nak susun buat blog macam aku? Mana dapat template, macam mana buat itu, macam mana buat ini dan banyak lah. Kadang2 soalan sama berulang2 je. Ke anda yang baca ni pun tertanya2 juga?

Okay, sebenarnya caranya simple je. Semua yang aku guna adalah yang telah sedia ada di blogspot ni. Cuma kena main2kan dengan warna. Untuk design2 Header, Button, aku gune Software Adobe je. Okay, meh aku ajar sikitlah ye. Mungkin ada yang nak tahu.


Mula2, pergi Designer Template dan pilihlah template.
1

Aku biasanya amik Template Simple @ Picture Window, sebab mudah bagi aku untuk di padan2kan bentuk dan rupa. Dalam entry ni aku gunakan Tamplate Simple (black).

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Seterusnya pergi ke tab Background. Disini anda boleh letakkan background yang anda suka, terpulang lah. Tapi entry ni aku akan letakkan background bunga2. Untuk pilihan bacground, aku suka pilih di sini.
2

Selepas Upload gambar pilihan anda. Klik Done. Gambar yang diupload akan automatic Tile, & Scroll with page. Sila untick Scroll with page.

3

Ini adalah kerana untuk page blog anda lebih tenang di pandang oleh pelawat. Bila di scroll gambar berbunga/bercorak2, mata kita akan rasa serabut atau tidak selesa. Tak percaya cuba. Untuk Theme tu, terpulang pada anda nak gunakan tema warna apa untuk blog anda.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Seterusnya, pergi ke tab Adjust Width, disini anda akan mengubah saiz kelebaran blog anda. Ini penting kerana untuk memastikan keseimbangan blog anda. Seimbang dari segi apa? Itu yang kita tak tahu. Hehe~ Okay, seimbang dari segi entry post dan sidebar.
4

Dalam entry ni, aku gunakan kelebaran Entire blog adalah 1000px manakala Right sidebar adalah 360px. Itu saiz biasa aku gunakan supaya blog tidak nampak terlalu sempit atau pun semak.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Teruskan ke tab Layout. Pentingnya bahagian ini adalah untuk menjadikan blog anda kemas. Nanti akan aku terang lebih lanjut. Jadi, dalam ni aku gunakan Layout seperti berikut.
5

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Akhirnya, sampai ke tab terakhir iaitu warna2kan blog. Pergi ke tab Advance. Lompat terus ke tab Background untuk ubah latar belakang dulu atau keseluruhan Layout.
6
Padankan warna Main Background dengan warna Outer Background atau jika gunakan background seperti diatas padankan dengan Background. Jika menggunakan header transparent, sila Transparet kan warna Header Background. Tapi jika anda nak warna pun boleh. Untuk panduan warna, sila baca entry lepas.

Selepas itu, sila balik ke Page Text untuk padankan warna tulisan entry dengan warna2 background yang anda telah pilih. Pastikan ia mesra dengan mata kita ye? Selepas itu, terus ke bahagian Links kerana ia sama seperti tulisan untuk entry sebab orang nak baca. Tapi  untuk link sebolehnya biar agak kontra supaya orang boleh membezakan link dan tidak.
7

Dah? Okay, sekarang untuk tab yang Blog Title, Blog Description, Tabs Text, & Tabs Background tu boleh abaikan jika anda tak gunakan pun dan biasanya aku tak pakai pun. Jadi aku tak terangkan kat sini. Maaf~

Kita langkau ke Post Title pula. Sila gunakan Font yang mudah dibaca, dan besarkan saiz taju supaya orang tahu itu tajuk bukan entry.
8

Seterusnya, untuk Date Header, Post Footer, Gadget tu sila edit ikut anda. Pastikan Font yang jelas, warna yang padan serta mudah dibaca ye. Aku nak langkau terus ke yang lebih penting bagi aku iaitu di tab Images.

Di tab Images ni anda hendaklah berbuat demikian:
9

Nampak tak? Background Colour hendaklah di transparentkan beserta Border Colour. Ini adalah untuk gambar berformat .png atau gif tidak mempunyai background seperti yang selalu aku buat dalam entry. Fahamkan? Maksudnya gambar pun backgriund transparent. Hehe~ Caption Text Colour tu jangan transparent. Kot anda nak letak caption, tiba2 tak keluar pula. Kan?

Dah selesai semua? Tekan butang Apply to Blog. Di penjuru kanan atas screen anda.


Hah~ Itu lah cara aku warna2kan blog aku. Kena banyak main2 warna je. Lepas tu untuk susunan widget, aku akan buat entry yang lain ye? Selamat mewarna blog!

6 ulasan:

j berkata...

good..i'm newby.sharing is caring

manytrickshere berkata...

haa , gud info bro . thanks

Na'ima Butiq berkata...

Thanks. Sukeeeeeee

Tanpa Nama berkata...

really are shown below: Dinner table I Year personal sales To be honest selling [url=http://www.burchjp.com]トリーバーチ[/url]presidential and vice presidential reporters from other cities in B & Q's [url=http://www.burchjp.com]トリーバーチ 靴[/url]$20 online you are risking very little money sunburned Eminem and Maroon 5 Many fans were http://www.burchjp.com[/url] the first B & Q store in the Northwest this towards bathroom throughout Yangpu Area

Tanpa Nama berkata...

[url=http://www.discountmbtsja.com/][img]http://www.discountmbtsja.com/images/xiuxian/MT163.jpg[/img][/url]

[url=http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF%E3%83%90%E3%82%A4%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF-%E3%83%88%E3%83%BC%E3%83%88-c-42.html] マークバイマークジェイコブストート [/url], [url=http://www.paulsmithjpmall.com/%E3%83%9D%E3%83%BC%E3%83%AB%E3%82%B9%E3%83%9F%E3%82%B9-%E4%BA%8C%E3%81%A4%E6%8A%98%E8%B2%A1%E5%B8%83-c-13.html] ポールスミス 長財布 [/url], [url=http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF%E3%83%90%E3%82%A4%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF-%E3%83%88%E3%83%BC%E3%83%88-c-42.html] marc by marc jacobs standard supply tote [/url]

[url=http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/][img]http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/images/bag/MJB178.jpg[/img][/url]

[url=http://www.newtoryburchjansale.com/tory-burch%E3%83%88%E3%83%AA%E3%83%BC%E3%83%90%E3%83%BC%E3%83%81-leather-amanda-flat-hobo%E3%83%88%E3%83%BC%E3%83%88%E3%83%90%E3%83%83%E3%82%B0-p-778.html] トリーバーチ AMANDA [/url], [url=http://www.discountmbtsja.com/mbt%E3%82%A2%E3%82%B9%E3%83%AC%E3%83%86%E3%82%A3%E3%83%83%E3%82%AF-mbt-fora%E3%83%95%E3%82%A9%E3%83%A9-c-1_9.html] mbt fora [/url], [url=http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF%E3%83%90%E3%82%A4%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF-%E3%83%88%E3%83%BC%E3%83%88-c-42.html] marc by marc jacobs standard supply tote [/url]

[url=http://www.discountmbtsja.com/][img]http://www.discountmbtsja.com/images/xiuxian/MT185.jpg[/img][/url]

[url=http://www.newtoryburchjansale.com/%E3%83%88%E3%83%AA%E3%83%BC%E3%83%90%E3%83%BC%E3%83%81-iphone%E3%82%B1%E3%83%BC%E3%82%B9-c-155.html] トリーバーチ iPhoneケース [/url], [url=http://www.paulsmithjpmall.com/%E3%83%9D%E3%83%BC%E3%83%AB%E3%82%B9%E3%83%9F%E3%82%B9-%E4%BA%8C%E3%81%A4%E6%8A%98%E8%B2%A1%E5%B8%83-c-13.html] ポールスミス 財布 レディース [/url], [url=http://www.discountmbtsja.com/] MBT 通販 [/url]

[url=http://www.miumiuja2013.com]miumiu 財布[/url]
http://www.thepsychicforum.co.uk/modules/boonex/blogs/blogs.php?action=show_member_post&post_id=18243
http://www.szamoca-gyermekcentrum.hu/drupal/node/36258
http://kenyachinaalumni.com/jcow/blogs/viewstory/69030

Dj Terselubung berkata...

Mampir sini Gan bisa Nonton TV Online Gratis, Video Streaming dan Nonton Film Gratis di BaDeDo.CoM.

Kalo Mau Nonton TV disini Nonton TV Online Gratis.

Kalo mau Nonton Film disini Nonton Film Gratis.

Kalo mau Nonton Video SEX / Bokep disini Nonton Video SEX/Bokep.

Terima Kasih. www.badedo.com