Kenapa susah jadi Pondan?



Assalamualaikum! Hah~ Sekali lagi aku nak bagi info yang sikit je. Wah! Aku cerita pasal pondan kah? (aww~!) Aku nak cerita kenapa susah jadi pondan. Hehe~ Kepada mereka2 yang ada hasrat nak jadi pondan tu hentikanlah! Bukan pasal dosa besar tu je, tapi banyak sebab2 lain yang menjadi faktor utama susahnya jadi pondan. Haha~ Ini berdasarkan pemerhatian aku ye (sedang berani mati menulis entry di sebelah pondan yang tengah nak siap pergi kelas). 

Okay, sebab utama nya adalah:

  • Kena bangun awal dan mandi sebersih2nya. Bangun awal semata2 untuk make-up berejam. Lebih lama dari wanita kerana dah nama pun lelaki kan susah nak jadi cantik.
  • Kena kepit suara, lagi pada yang asalnya suara macam beruang nak jadi kucing memang susah lahkan? Haha~ 
  • Kena selalu pakai baju sebab 'bajet' malu orang tengok badan. Haha~
  • Pakai wanita yang ketat tu semata2 nak nampak seksi.
  • Tiap hujung minggu kena keluar ngan 'jantan'. Haha~ 
  • Tak boleh tidur seorang2, kena ada teman.
  • Kena kawan dengan kaum2 yang seumpamanya je sebab susah diterima masyarakat.
  • Bahasa kena kasar. 
  • Buat sleepover party kat bilik tanpa menghiraukan roomate lain. 
Ah! Aku dah tak boleh ingat dah. Haha~ Tu semua yang aku nampak dan aku terlintas lah. Hehe~ Susahkan jadi pondan? Jadi lelaki rileks je. Kenapa lelaki rileks? Sebab:

  • Bangun pagi2 tak perlu cepat2 mandi pun tak apa.
  • Kelas lagi 10 minit tapi still duduk termenung kat katil.
  • Capai tuala mandi 2 minit pun tak sampai alasan sejuk.
  • Pakai baju semalam pun tak ada masalah, lepas tu kalau jumpa sikat rambut je baru sikat kalau tak jumpa setakat tepek gel dah boleh gerak pergi kelas. 
  • Dalam bilik tak perlu banyak cakap pun dengan member lain. Setakat "Hey~" cukup.
  • Siapa2 call pun tak perlu control suara (kecuali awek call).
  • Tidur seorang ke 2-orang ke peduli apa.
  • Malam minggu lepaks!
Hehe~ Banyak lagi yang tak terfikir kat kepala setakat ni. Kenapa lah susah2 jadi pondan tu ye? Nak kena cucuk2 bagai. Adoi~ Masya-allah!

2 ulasan:

aimaniman berkata...

betul la dik.. senang kalau kita jadi siapa diri kita,.. sebab adik lelaki so senang la jd lelaki kan... moralnya, kita kena redha dan bersyukur ngan anugerah Allah, itu yg terbaik tok kita..

Cik Jiwa berkata...

setuju, Allah tu dah jadikan manusia tu sebaik-baik mungkin, kenapalah nak tukar2..mohon share ye :)